Aloitin Lurun koulutuksen oikeastaan ilman mitään suurempia tavoitteita. Tämä oli tietenkin sikäli vähän tyhmästi tehty, etten läheskään aina ajatellut loppuun asti opettamiani liikkeitä. Siksipä olemmekin useampaan otteeseen korjailleet liikkeitä jälkikäteen. Ajan kuluessa ajatus TOKO-kisoihin osallistumisesta on kuitenkin kypsynyt. Ei tosin millään pika-aikataululla... ensiksi haluan käydä muutamat möllit ja niiden perusteella sitten arvioida milloin kannattaa lähteä varsinaisia virallisia tuloksia hakemaan. Totesin, että on kuitenkin aiheellista tehdä tässä vaiheessa vähän tilannetarkastelua, mikä meillä sujuu ja mikä vaatii lisää (tai rutkasti lisää!) harjoittelua. Aloitetaan siitä mitä alokasluokassa vaaditaan.

Luoksepäästävyys

Ryhmäliike. Koira on ohjaajan vasemmalla puolella kytkettynä joko istuen tai seisten, tuomari tulee edestäpäin ja käsittelee koiraa. Koira ei saa väistää, olla agressiivinen eikä myöskään yli-innokas (hyppiä tuomaria vasten tms.)

-> Tämä vaatii lisäharjoittelua siinä mielessä, että Luru malttaisi olla rauhassa paikoillaan. Tätä olisi syytä harjoitella porukassa rivissä. Koiralle ei siis saa antaa mitään erityistä käskyä. Voisin oikeastaan opettaa tämän niin, että Luru seisoo. Ei sekottuisi perusasentoon.

Paikalla makaaminen

Koirat ovat rivissä ohjaajiensa sivulla n. 3m välein. Käsketään maahan ja ohjaajat kävelevät n. 20m päähän ja kääntyvät koiriin päin. 2min kuluttua palataan koirien luo ja luvalla käsketään istumaan perusasentoon. Koira ei saa liikkua paikaltaan, haukkuminen/vinkuminen ei myöskään ole suotavaa. Pään saa painaa maahan ja takajalkojen lonkka-asento on sallittu.

-> Luru on melko varma paikallaolossa. Maahanmenoa sivulta täytyy kuitenkin harjoitella, samoin sitä, että istumaan saa nousta vasta käskystä. Makuuasentoa voisi myös yrittää parantaa (vai vireystasoa??), sillä Luru liikuttelee jalkojaan helposti, esim. taittaa toisen etutassunsa alleen.

Seuraaminen taluttimessa ja taluttimetta

Koira seuraa tarpeeksi lähellä ohjaajan vasemmalla sivulla. Seuraa-käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeutta muutettaessa, ei kuitenkaan pysähdyksissä eikä käännöksissä. Pysähdyksissä koiran tulee istua suoraan perusasentoon ilman eri käskyä.

-> Tämä on meillä alkutekijöissä, kun haen mahdollisimman tiivistä seuraamispaikkaa kontaktissa. Sitten kun seuraaminen sujuu (sitten joskus...) täytyy muistaa harjoitella erikseen myös pysähdyksistä jatkaminen ilman uutta käskyä, käännökset ja ylipäätään mulle sopiva kävelytahti. Sekin voi olla yllättävän haastavaa, että ohjaaja osaisi kävellä suoraan ;) Pitää myös selvittää, täytyykö käskyt antaa niin, ettei koiraan saa katsoa???

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Seuruutetaan noin 10m, käsky maahan, ohjaaja jatkaa matkaa ja luvan saatuaan kääntyy ja palaa koiran luokse. Koira käsketään luvalla perusasentoon.

-> Liikkeestä maahanmeno vaiheessa, harjoittelu vasta aloitettu. Ylipäätään maahan-käsky kaipaa lisäharjoittelua. Ja edelleen tuo, että istumaan noustaan vasta käskystä!!

Luoksetulo

Ohjaaja jättää koiran istumaan ja postuu n. 15m päähän. Koira kutsutaan luokse. Koiran täytyy pysyä istumassa käskyyn asti, luoksetulon täytyy olla tarpeeksi vauhdikas, mutta ohjaajaan ei kuitenkaan saa törmätä. Koira tulee eteen tai suoraan sivulle.

-> Luru on opetettu tulemaan ensin eteen. Eteenistumisen tiiviys on aika hyvällä mallilla, samoin suoruus. Matkaa täytyy alkaa pikkuhiljaa pidentämään, samoin ottaa paljon iloisia luoksetuloja, jotta vauhti säilyisi. Aina välillä täytyy muistaa harjoitella edestä sivulletuloa, muttei liikaa, jottei tulisi vinoja eteenistumisia...

Seisominen seuraamisen yhteydessä

Toteutus sama kuin maahanmenossa.

-> Seisominen käskynä on melko hyvin iskostettu Lurun päähän. Ollaan vaan jostain syystä harjoiteltu liikkeestä istumista aika paljon ja sekoittaa helposti siihen. Taidankin jättää liikkeestä istumiset kokonaan tauolle, yksi luokka kerrallaan ;) Tähänkin liikkeeseen lisää varmuutta.

Estehyppy

Ohjaaja käskee koiran hyppäämään esteen toiselle puolelle, koira jää uudesta käskystä seisomaan. Ohjaaja kiertää esteen ja asettuu koiran sivulle. Luvan saatuaan käskee koiran perusasentoon. Esteen korkeus on noin koiran säkäkorkeus.

-> Tätä on kanssa vasta aloitettu hop-käskyn iskostamisella Lurun päähän. Täytyy muistaa ottaa tarpeeksi ajoissa mukaan tuo seisomaan jääminen...