No niin, sitten siihen toiseen puolikkaaseen kesäpuuhistamme ;) Lurun emäntä on parina viimeisenä kesänä kartoittanut töikseen harjumetsien paahdeympäristöjä. Tarkoittaa siis maastotöitä ympäri Suomea, satoja kilometrejä autossa ja kymmeniä metsässä. Luru pääsee onneksi näille reissuille mukaan ja mikäs voisikaan olla sen parempaa pienen koiran mielestä, joka rakastaa autoilua ja metsässä juoksemista :) Viime kesänä vähän mietiskelin miten hyvin pentu-Luru jaksaa, mutta hyvinhän tuo mukana taapersi eikä tänä vuonna ole tarvinnut enää epäillä koiran jaksamista.

Kartoitukseen kuuluu olennaisena osana kohteiden tarkka valokuvaus ja kuinkas sattuukaan, aika usein kamerasta löytyy myös tutun mustapäisen koiruuden potretteja ;)

 

Luru Kaukolanharjulla



Kaukolanharjun idänkeulankärjet ja Lurundi



Kulhanvuorella Keski-Suomessa



Välillä eksytään kosteammalle maalle, Siikanevan suotutkimusalalla



Yleensä en sotke työtä ja vapaa-aikaa... Mutta kun koiraihmiset tunnetusti liikkuvat melkoisen laajalti maastossa, ilmoitetaan nyt täällä blogissakin etsintäkuulutus:

Jos siis tiedätte alla kuvatun kangasajuruohon esiintymiä, niitä saa mieluusti ilmoitella minulle tänne blogiin tai työpostiin sanna.kangasjarvi @ ymparisto.fi (välit pois...). Kangasajuruoho kasvaa hiekkaisilla, kuuman paahteisilla alueilla (usein esim. teiden pientareilla). Kasvutapa on rönsyilevä, maata pitkin kasvava ja kesäkuun lopulla tulevat kukat violetit. Kukinta jatkuu elokuun puolelle.



Ajuruohon tunnistaa myös hieromalla lehtiä sormien välissä, jolloin lehdistä irtoaa melko voimakas maustemainen tuoksu (on tinjamin sukua). Mulla on ollut tarkoitus opettaa Lurusta ajuruohokoira, vielä kylläkin heikoin tuloksin ;) Kuva viime kesältä, siitä saa myös mittakaavaa. Ajuruoho kasvaa kuvassa siis Lurun edessä, ympärillä näkyvä on puolukkaa ;)


No joo, se työasioista ;)