Nyt on Kaisan Mejä-kurssi loppunut ja Zia-pikkuinen on todistetusti luontainen jäljestäjä :) Kurssia ennen neidin kanssa oli tehty yksi jälki ja kurssin aikana tehtiin yhteensä neljä jälkeä, joista kolme Kaisan ohjauksessa ja yksi itse tekemäni kurssikertojen välillä. Lopputulema viimeisellä kerralla oli, koska menemme neidin kanssa kokeeseen XD Noh, varmuuttaa täytyy vielä hakea, mutta mukava oli huomata, että tämä laji sujuu Zialta luonnostaan! Alla jäljet järjestyksessä.

22.4. Kurssin 1. jälki

Pituus: 50m
Ikä: 5h
Maasto, muoto ja makaukset: Mäkistä, kuivaa ja kivistä. Jäljen muoto oli loiva kaarros. Ei makauksia.
Miten sujui: Zia tiesi heti mistä on kysymys :) Ajoi hyvin, tosin jonkin verran haahuillen jäljen molemmin puolin. Kaatona ollut karitsansorkka ei juuri kiinnostanut.
Mitä opimme: Jäljelle ei Kaisan mielestä kannata viljellä nameja. Jos koira ei meinaa edetä jäljellä, tehdään sille tiheään makauksia ja namit viljellään makausten kohdalle. Makaukset kannattaa tehdä alusta asti piilomakauksina, eli myös namit sammalkerroksen alle. Jäljen merkkauksena toimii hyvin talouspaperiarkista revityt suikaleet, ei haittaa, vaikka muutama jäisi maastoon :)

26.4. Oma jälki kotona

Pituus: 120m
Ikä: 6h
Maasto, muoto ja makaukset: Vaihtelevaa mustikkatyypin metsää, välillä soistuneita painanteita. Kerran jälki ylitti polun. Maastossa oli ihan liikaa muurahaisia :( Jäljen muoto mutkitteleva suora, ei makauksia.
Miten sujui: Zia lähti jäljelle ihan hyvin, mutta neitiä selvästi vaivasi se, että jätimme Lurun jäljen alkuun odottamaan. Lisäksi meitä vaivasi kova sivutuuli. Kolme kertaa neiti harhautui jäljeltä, mutta haki sen kehoituksesta uudelleen ja loppuun päästiin. Loppupalkkana iltaruoka purkissa.
Mitä opimme: Jäljelle olisi kannattanut tehdä makauksia, jotta koira saa niiltä välipalkkaa ja motivoituu ajamaan loppuun saakka.

29.4. Kurssin 2. jälki

Pituus: 200m
Ikä: 20h
Maasto, muoto ja makaukset: Kallioista ja kuivaa, jälki kulki kallion yli, eli testattiin myös jälkikatkoon (rikotun maan haju puuttuu) reagoimista. Muoto oli jälleen loiva kaarros. Jäljellä oli 2-3 makausta.
Miten sujui: Meni tosi hyvin, neiti ilmaisi makaukset luonnostaan (haistelemalla pitkään). Ei reagoinut jälkikatkoon mitenkään, mutta lopussa mielenkiinto hiukan herpaantui ja rupesi katselemaan mikä tyyppi tuo perässä kulkeva (Kaisa) oikein on? Kehoituksella ajoi loppuun ja kaiveli tyytyväisenä nameja sorkan alta.
Mitä opimme: Sitäkin on syytä harjoitella, että jäljestäjien perässä kulkee porukkaa.

6.5. Kurssin 3. jälki

Pituus: reilu 500m
Ikä: 12h
Maasto, muoto ja makaukset: Kallioista ja kuivaa, aika isoja korkeusvaihteluja. Jälki oli tiukemmin neliön muotoinen kuin aiemmat loivat kaarrokset sisältäen yhden suoran kulman. Makauksia oli 2-3.
Miten sujui: Sujui hyvin, tosin matkalla piti poiketa kakalle, kun emäntä oli hoitanut lenkitykset hiukka huonosti *nolona*... Suora kulma ja makaukset meni hyvin ja tällä tyylillä olisi jo irronnut 1-tulos AVO-luokassa :)
Mitä opimme: Pohja on meillä hyvä, mutta kyllä harjoittelemistakin vielä riittää! Syksyllä voisi kokeisiin tähdätä. Kysyin Kaisalta myös mitä tehdä, jos koira selvästi aristelee jälkeä (jota Zia ei siis ole koskaan tehnyt). Vastaus olisi pitänyt itsekin tajuta maalaisjärjellä, laimennetaan verta ja lisätään jäljen ikää.

Ei siis muuta kuin jatkamme harjoittelua ja suosittelemme varauksetta Kaisan Mejä-kurssia muillekin kiinnostuneille :)