Päivitykset alkakoot, vaikka lomaan on vielä pari päivää. Yleisön pyynnöstä ;) Lurusesta siis asiaa. Mustavalkoinen rouva on aiheuttanut kohtuullisesti päänvaivaa ja huolta vuoden 2009 puolella. On ollut rappukammoa, mahavaivoja, jumitusta kropassa, treenimotivaation puutetta... mitä vielä? Käydään nyt kuitenkin nämä läpi yksitellen.

Rappukammo:
Onneksi on jotain hyvääkin sanottavana, eli rappukammon saimme taltutettua alkuunsa. Tähän tepsivät samata keinot kuin viime kerralla, eli rapuissa ruvettiin viettämään aikaa namien kera. Jonkin aikaa Luru myös söi iltaruokansa rapussa ;) Lenkiltä tullessamme saatoimme juosta portaat parikin kertaa ylösalas ja aina tasanteilla syötiin namia. Varakeinoksi olin myös ajatellut lasten jarrusukkien ostamista liukastelun vähentämiseksi, mutta tähän ei sentään tarvinnut turvautua. Nykyään Luru kulkee raput liukastelematta ja iloisesti, hyvä hyvä :)

Mahavaivat:
Kertauksena, maaliskuussa Lurun maha oireili useamman viikon niin, että kakkoja tehtiin sisälle sekä päivällä että yöllä. Täältä löytyy lisää juttua sen hetken tilanteesta. Tilanne rauhottui hetkeksi Hill'sin ID ruualla, mutta muuttui pääsiäisen aikaan taas pahemmaksi (juttua täällä). Silloin lähti molemmista neideistä kakkanäytteet Eviraan ja Luru siirtyi kotiruualle (kiitos vielä kerran Päiville!). Eviran tulokset tulivat aikanaan eikä niissä ollut muuta huomautettavaa kuin se, että molemmilla neideillä oli Clostridium perfingens-bakteerin taso normaalia korkeammalla. Kyseessä on siis ihmisten ja eläinten normaaliin suolistoflooraan kuuluva bakteeri, jonka lisääntyneet määrät kielivät mm. ruokamyrkytyksestä. Lurun eläinlääkäri ehdotti kotiruuan lisäksi Progut-nimisen valmisteen lisäämistä ruokaan. Kyseessä on tapettu hiiva, joka ruokaan lisättynä auttaa pitämään suoliston mikrobistoa tasapainossa. Koirilla valmiste on vasta koekäytössä, mutta suotuisia tutkimustuloksia löytyy ainakin porsaiden, siipikarjan ja vasikoiden regoimisesta valmisteeseen. Itse tosin en huomannut Lurun mahan tilanteessa muutoksia suuntaan tai toiseen Progutin antamisen aikana. Maha on edelleen kunnossa (kop, kop) ja Lurun ruokavalio näyttää nykyään tältä:

1kg lihaa (vaihdellen eri laatuja)
150g broilerin maksaa (A-vitamiini)
n. 5dl hirssiä, tattaria, riisiä (suhteet vaihtelee viikoittain)
n. 0,5dl kuivattua porkkanaa (ihana tuote Kennelrehulta)
7 tl kuivattua merilevää (hivenaineet)
3 pipetillistä D-tippoja (D-vitamiini, saa apteekista)
2 dl auringonkukkaöljyä (E-vitamiini)
n. 12g kalsiumia

Laitan ensiksi pataan kaiken muun paitsi lihan, auringonkukkaöljyn ja D-tipat. Vettä noin 2l ja tunniksi 175 asteiseen uuniin. Sitten perään lihat ja vielä tunniksi uuniin. Öljyn ja D-tipat lisään vasta valmiisiin annoksiin antamishetkellä. Luru syö noin 400g annoksen päivässä ja ylläolevasta määrästä tulee vajaa 7 annosta. Eli viikon annos, jota täydennän NEUlla ja vähäisellä nappulamäärällä.

Jumitukset kropassa:
Luruhan kävi hierojalla huhtikuussa, joka totesi kaiken olevan suurinpiirtein kunnossa. Kesäkuun alussa meillä oli aika Leena Piiralle, joka totesi, ettei tilanne ihan niin auvoinen ole. Hän totesti Lurulla kohtuullisesti jumitusta selässä ja sen lisäksi vinoutta vasemmalle.  Hyvä keino havainnoida koiran vinoutta on asettaa se seisomaan tasajaloin katse eteenpäin suunnattuna (avustaja voi pitää koiran päästä kiinni). Takaapäin katsottuna asetetaan koiran selkäranka suoraan. Suoralla koiralla tätä ei tarvitse edes tehdä, Lurulla sen sijaan paino keikahti heti suoraan asettamisen jälkeen hiukan vasemmalle, eli diagnoosina vasemmalle vino. Leena sai jumituksia aika hyvin aukaistua ja ohjeeksi saimme ravilenkkejä (ainakin 3 puolen tunnin pituista viikossa), uintia (rauhallinen uimaan lähtö, ei saa juosta kaahottaen) ja mäkikiipeilyä (rauhassa kävellen ylös-alas, mitä jyrkempi sen parempi rinne). Katsotaan tilanne uudellen elokuussa ja mietitään sitten onko syytä kuvata selkä.

Treenimotivaation puute:
Tästä kirjoitan lisää TOKOSM postauksessa, mutta voin todeta, että suurta motivaation puutetta on havaittavissa :( Erityisesti koetilanteessa koiralta vain katoaa moottori :( En oikein tiedä mikä tähän on syynä, Luru saattaa treeneissäkin aivan paineettomassa tilanteessa yhtäkkiä hyytyä. Olenkin ruvennut miettimään voiko se kuitenkin olla jostain kipeä? Katselemme tilannetta hissukseen eteenpäin ja unohdamme kokeet taas ennalta määrittelemättömäksi ajaksi :(

Näin, tässä paketissa kaikki huoli mitä Luru on meille tämän vuoden puolella aiheuttanut. Tympeintä on huoli koiran voinnista, jos se on kuitenkin vakavammin kipeä? Tottakai harmittaa myös suunnattomasti lupaavan harrastuskoiran muuttuminen  treeneissä ja ennen kaikkea kokeissa epävarmaksi ja ilottomaksi. Tätä se kumminkin pahimmillaan on koirien kanssa, ei voi määräänsä enemmän tietää mitä saa, kun kantaa pentukoiran kotiin. Katselemme rauhassa ja tarvittaessa etsitään Lurulle paremmin sopivia harrastusmuotoja, vaikka kyse olisi pelkästä temppujen opettelusta kotona :)