En ole koskaan ajatellut harrastavani kummankaan tytön kanssa tosissaan PK-lajeja. Ihan puhtaasti siitä syystä, että PK-puolen esteet ja noutokapulat ovat vaan hiukan liian isoja pikkuruisille perronartuille, minun mielestäni siis ;) Tämä ei kuitenkaan estä harrastamasta ihmis- ja esine-etsintää ihan omaksi huvikseen. Parisen kertaa lokakuussa kokoonnuimme Turun seudun perrojen kanssa etsimisen merkeissä.

Ensimmäisellä kerralla aiheena oli ihmishaku ja tällöin vain Zia päästi osallistumaan, koska Luru oli vielä toipilaana leikkauksestaan. Zipahan osallistui kesällä 2008 Vesikoirien PK-leirille haussa ja tällöin metsään juoksevat ja puun taakse piiloutuvat ihmiset aiheuttivat hurjan haukkuryöpyn, eikä niitä oikein uskaltanut mennä itsekseen moikkaamaan namirasiasta huolimatta. Zia oli tuolloin vajaa vuoden ikäinen. Siksipä halusin tällä kertaa aloittaa ihan perus "maalimies näyttää namirasian ja juoksee sitten noin 5m päähän ja piiloutuu puun taakse" harjoituksilla. Kun nämä harjoitukset eivät tuottaneet minkäänlaista ongelmaa, otettiin seuraavaksi harjoitukseksi sellainen, että maalimiehet (2) menivät jo etukäteen piiloon ja ainoastaan nousivat kerran seisomaan ennen etsimään lähetystä. Tässä vaiheessa tuli jo hiukan epävarmuutta mukaan, eli ei se nenän käyttö nyt ihan ekalla kerralla neidille auennut :) Kivaa oli silti!

Toisella kerralla harjoiteltiin esineruutua noin 25X25m kokoisella tallatulla ruudulla. Harjoittelin molempien kanssa pelkkää esineen nostoa maasta ennen treenikavereidemme paikalle tuloa. Yllättäen tämä tuotti Zipalle hiukan ongelmia ja siksi jänistin itse esineruudun kanssa. Zialle tehtiin ainoastaan yksi harjoitus, jossa vein muistaakseni itse esineen (oma hanska) koiran nähden ruutuun ja lähetin hakemaan. Tämä sujui kuitenkin ihan hyvin. Seuraavalla kerralla pitää ihan ronskisti laittaa esineet ensiksi ja lähettää vasta sitten hakemaan. Luruselle tehtiin kaksi harjoitusta, jossa toisessa esineet vietiin koiran nähden (3 kpl?) ja toisessa jo ennen koiran tuomista paikalle (edelleen 3). Muistaakseni nämä löytyivät kaikki, tosin jälkimmäisellä kerralla joku esine tuotti päänvaivaa. Lurulla oli molemmissa harjoituksissa sekä omia että vieraita esineitä.

Molempien tyttöjen kanssa on esinetyöskentelyä harjoiteltu arjen lomassa useilla tavoilla. Iltaruokaa ennen saatan vaatia molemmilta viisi esineen nostoa käteen asti (tähän asti esineet ovat olleet pääasiassa pehmeitä). Aluksi riittii pelkkä esineen nosto, eikä haitannut vaikka se putosi matkalla. Viime viikkoina olen alkanut vaatia myös luovutusasentoon siirtymistä (Zipalla suoraan sivulle, Lurulla eteen). Näitä harjoituksia on tehty myös tunnarikapulalla. Ulkona lenkillä saatan heittää polun jommalle kummalle puolelle hanskan tai kännykkäpussin ja sitten lähettää neidit vuoronperään hakemaan. Hauskoja arkiharjoituksia, joita on helppo toteuttaa ilman etukäteissuunnittelua :)