Aargh, kohta mun pitää palkata joku pitämään meidän blogia ajantasalla... Onko kellään puutetta taskurahasta XD Noh, yritetään taas kerran kuroa ;)

Ziiuskan päästyä Leenan tehotreeniin piti Lurunkin päästä, tasapuolisuuden vuoksi tietenkin :) Lurusen kurssin aiheena oli lyhyesti ja ytimekkäästi nouto. Noutoa treenattiin neljän tunnin ajan usealla eri tavalla, jotka listaan samaan tapaan alle kuin edellisessä kirjoituksessa. Alkuun kuitenkin muutama huomio siitä, miten Lurunen pärjäsi. Lurulle on nouto opetettu takaperin ketjuttamalla lähtien luovutusasennosta. Ihan alussa oli Lurun ote kapulasta epätasainen. Siksi opettelimme tasaista pitoa niin, että pidin toista kättä kuonon päällä ja toista alla tukien otetta ja kehuen. Toisten mielestä tämäkin on jo pakkonoutoa ja tekee liikkeestä koiralle epämieluisan. Näin voi joidenkin koirien kohdalla ollakin, meidän kohdalla voin ilokseni todeta, että sillä on saavutettu nätti ja tasainen ote kapulasta ja nouto on liikkeenä Lurulle yksi mieluisimmista :) Tässäkin pätee minusta lause "kaikki ei sovi kaikille, toimi oman koirasi mukaisesti". Lurunen jaksoi neljän tunnin putken vallan loistavasti ja teki monta aivan uutta liikettä kuin vettä vaan (mm. metallinouto ja tunnari), mutta näistä lisää alla. Totean vain, että kovin tyytyväinen olin koiraani :) <3

Nouto yleisesti
Ensiksi haettiin kullekin koiralle sopivinta opetustapaa. Ensimmäinen tapa oli viedä noutoesine (ei siis välttämättä kapula) yhdessä maahan, poistua koiran kanssa kauemmas ja lähettää koira hakemaan. Toinen oli odottaa, että koira tarjoaa maahan asetetun esineen nostamista. Kolmannessa tavassa koira palkittiin esineen noudosta vapauttamalla se omistajan takana/vieressä odottavalle namikupille. Neljäs tapa oli muistaakseni alultaan kokeenomainen, mutta koiran napattua esineen suuhunsa lähtee omistaja juoksemaan karkuun houkutellen koiraa lelulla. Minusta nämä eri tavat olivat kylläkin noutoliikkeen eri osa-alueiden vahvistamista (nosto, vauhdikas palautus, esineen luokse juokseminen...) kuin varsinaisen liikkeen tasavertaisia opetustapoja?

Tasainen pito
Tasaista pitoa harjoitetliin tunnarikapulan kanssa. Kapula maahan ja omistajalle nameja käteen. Kapulaa voidaan liikutella jalalla, jos koira ei siitä muuten kiinnostu. Ajatus on, että koira itsenäisesti noukkii tunnarikapulan maasta, omistaja odottaa sitä hetkeä kun pito kapulasta on tasainen ja tiputtaa koiralle makupalan. Tämän jälkeen odotetaan, että koira poimii kapulan uudelleen jne. Tarkoitus siis on, että omistaja ei missään vaiheessa koske tunnarikapulaan itse. Koiran tason mukaan voidaan myös odottaa, että koira tarjoaa luovutusasentoa kapula suussaan. Pointti on, että makupala tipautetaan sillä hetkellä, kun pito on tasainen ja hyvä. Onnistui Luruselta varsin hyvin, varsinkin kun neiti ei ollut tunnarikapulaa nähnytkään ennen tätä harjoitusta ;)

Intoa noutoon
Seuraavalla harjoituksella pyritiin lisäämään koiran intoa tuoda esineet omistajalle asti. Leena kasasi erilaisia kapuloita ja muutaman koiran lelun kasaksi maahan. Joukossa oli erikokoisia puisia kapuloita ja muutama metallikapula. Tavoite oli keinolla millä hyvänsä saada koira tuomaan kaikki esineet omistajalle asti. Kaikenlainen kannustus oli siis sallittua :) Ei myöskään haitannut, vaikka koira tiputti esineen matkalla takaisin omistajalle. Tämä olikin Luruselle superhauska harjoitus, koska palkkiona tuomisesta oli narulelun repimistä :) Iloinen yllätys oli, kun metallikapulat tulivat siinä missä puisetkin! Ja samalla tasaisella pidolla, yhtään ei kuulunut kilinää ;) Luru ei siis ole tätä ennen metallikapulaa nähnyt, joten yllätys oli siksikin mieluisa!

Metallinouto liikkeenä
Metallinoutoa harjoiteltiin myös kokeenomaisena liikkeenä. Lurun kanssa liike tehtiin kahteen kertaan, koska ensimmäisellä kerralla kapula tippui ennen eteen istumista (nosti kyllä ilman lisäkäskyä). Toisella kerralla täydellisesti, eikä edelleenkään kilistelyä! Hienoa Lurunen :)

Hyppynouto
Hyppynoutoa harjoiteltiin kuusen kävyn avulla :) Tässä ei Lurulla ollut mitään ongelmia, hyppynoutoa kun on harjoiteltu Kaisankin treeneissä tasaisen pidon vahvistamiseksi (hypätessään koira tiukentaa otettaan kapulasta luonnostaan).

Tunnari
Tunnaria harjoiteltiin levyn avulla, johon vieraat kapulat oli naulattu kiinni. Muutoin liike tehtiin kokeenomaisesti. Yritin vängätä Leenalle, että kun ei me olla koko liikettä koskaan tehty ja koira on nähnyt tunnarikapulan ekan kerran tänään... Ei auttanut, vaan vastaus oli, että katsotaan miten käy XD Luru lähti "oma" käskyllä ihan hyvin ja juoksi suoraan kapuloiden luokse. Haisteli pitkään, mutta ei tajunnut poimia kapulaa siitä, vaan lähti etsimään sitä kauempaa. Pienellä kannustuksella palasi kuitenkin laudan luokse ja toi oman.

Ohjattu nouto
Ohjattua noutoa harjoiteltiin kahdessa erässä, merkille menona ja varsinaisen noudon ohjauksena. Merkille menon opetustapa olikin merkillinen XD Leena neuvoi jättämään koiran istumaan 10m merkistä, omistaja käy taputtelemassa maata merkin takana samalla jutellen koiralle innostavasti. Sitten palataan koiran luokse, annetaan käsky "merkki", huudetaan "seis" kun koira on ohittanut merkin ja palkitaan heittämällä lelu tai nami. Varsin suorasukaista toimintaa, eikä sanaakaan takaperin ketjuttamisesta XD Ei siinä mitään, menetelmä toimi varsin loistavasti, sinne merkille se Lurukin sinkosi... Ekalla kerralla kääntyi kerran matkalla katsomaan, että vieläkö, toisella kerralla juoksi suoraan merkille. Pistän kyllä harkintaan, jatkammeko näin, vai lähdetäänkö kuitenkin enemmän varmistellen liikkeelle ;) Varsinainen ohjaus harjoiteltiin sitten niin, että koira vietiin suoraan merkin taakse seisomaan ja lähetettiin se sitten oikealla tai vasemmalla odottavalle esineelle.

 

Mitäs kurssista toteaisi kaiken kaikkiaan? Ehdottomasti meillä oli Lurun kanssa kovin hauskaa ja neljä tuntia kului leikiten :) Parasta antia oli todeta, että noutoa voi harjoitella hyvin monelta kantilta, ei välttämättä tarvitse jumittaa pelkän kapulan kanssa harjoitteluun takaperin ketjuttamalla. Luulen kuitenkin, että kurssista ei olisi saanut noin paljon irti, jos koira ei olisi ennestään osannut noutaa. Itse olen sitä mieltä, että nämä harjoitukset sopivat parhaiten koiralle, joka jo osaa noutaa. Näistä saa mukavaa vaihtelua treenaamiseen :) Leenan kursseissa arvostan myös sitä, että hän pistää yrittämään, vaikka asiaa ei olisi aiemmin harjoiteltu. Mulla on usein sellainen olo, että teen asioista tosi isoja "Nyt me muuten opetellaan NOUTO" ja vakavia ja samalla koiralle paineistavia. Näillä Leenan ohjeilla on jo Zipallekin opetettu tunnarikapulan etsiminen, nosto ja pito sekä viime viikolla myös tuominen luovutusasentoon :)