Ensimmäistä kertaa pääsimme Lentsun kurssille. Tänään isoimpana teemana oli koiran taito käyttää takaosaansa - iso osa harjoituksista tähtäsi siis takaosan käytön parantamiseen.

Ensimmäisen harjoituksen tarkoituksena oli saada koira peruuttamaan sivulle perusasentoon. Takaosaansa taitavasti käyttävä koira voi peruuttaa esimerkiksi puolen metrin päästä, meidän Lurun kohdalla sopiva etäisyys mitattiin senteissä ;) Ei liene tarpeen todeta, että Luru ei ole koskaan ollut kovin hyvä käyttämään takaosaansa! Harjoitus teki kuitenkin tehtävänsä ja loppua kohden peruutus onnistui jo useammasta kymmenestä sentistä. Seuraavan harjoituksen tarkoituksena oli saada koira perusasennosta ohjaajan selän taakse pelkällä ohjaajan rintamasuunnan muutoksella. Siis, minä kierrän ylävartaloani vasempaan ja Lurun kuuluisi peruuttaa selkäni taakse. Tätä olemme itseasiassa harjoitelleet aiemminkin ja siksi harjoitus onnistuikin juuri kuten oli tarkoitus. Seuraavaksi harjoitusta vaikeutettiin niin, että koira seisoo edessäni kylki minuun päin ja tästä pitäisi sitten peruuttaa perusasentoon/selän taakse. Joo'o, ei toivoakaan! En vain saanut Lurua tajuamaan, että tässä pitäisi nyt peruuttaa, joten sehän automaattisesti käänsi etupäänsä liikkeen suuntaan peruuttamisen sijaan. En ole edelleenkään opettanut Lurua peruuttamaan edes edessäni, taisi mennä nyt tehtävälistalle ;) Saimme loppuun muutaman onnistuneen suorituksen niin, että Luru seisoi valmiiksi vinossa oikeaan suuntaan, eli takapään siirtäminen oli näin helpotettu.

Seuraavaksi oli tarkoitus harjoitella perusasentoon peruuttamista tunnarikapula suussa. Jokainen toteutti tätä harjoitusta kuitenkin omalla tasollaan ja kun totesimme Lurulla olevan hiukan ongelmia tunnarin pidossa, keskityimme siihen. Lentsu kysyi osaako Luru mitään temppuja, ajatus siis oli, että temppuja teetettäisiin tunnari suussa ja näin vahvistettaisiin sitä, että tunnarista päästetään irti vasta käskyllä. Olipas noloa myöntää, että ei se kyllä mitään kummempia temppuja osaa :/ Vähänkö mä olen tylsä kouluttaja! Tajusin sitten Lentsun siirryttyä seuraavan luokse, että osaahan tuo pujotella jalkojen välistä ja antaa tassua XD Myös orava-asentoa ja itsensä ympäri molempiin suuntiin kierähtämistä on harjoiteltu. Teetin sitten näitä tunnarikapula Lurun suussa ja kyllähän pito parani ainakin jonkin verran. Ainoastaan orava-asento aiheutti tunnarin väyläämisen, oli sitten ilmeisesti liian vaativaa ;)

Sitten tehtiin hyppyä jokaisen tämän hetken tason mukaan. Mainitsin Lurun ongelmaksi vinoon hypäämisen, joka johtaa vinoon asettumiseen esteen taakse ja vaikeuttaa takaisin hyppyä. Olen koittanut korjata tätä niin, että siirryn heti koiran lähtiessä hyppyyn itse esteen keskiosan kohdalle ja palkkaan koiraa nameilla esteen keskelle. Lentsulla oli ihan hyvä huomio tähän, että näin tehden koira oppii jäämään melko lähelle estettä ja takaisinhyppy voi tämän takia muodostua vaikeaksi lyhyen ponnistustilan takia. Teimme sen sijaan niin, että Lurun lähtiessä hyppyyn heitän lelun esteen keskiosan yli, tavoitteena siis saada hypylle hieman enemmän pituutta ja kuitenkin kohdistaa se keskelle estetta, koska lelu lentää keskelle (haastetta heittäjälle!). Tällä saatiin aika kivasti korjattua hypyä keskemmälle estettä :)

Viimeiseksi harjoiteltiin seuraamisen käännöksiä vasemmalle. Tässä vaiheessa Lurulla oli jo puhti aika pois (aktiivista treeniä takana jo reilu tunti) mikä näkyi seuraamisen vireessä. Ihan innokkaasti Luru seurasi, mutta käännökset olivat huonoja. Muutama kerta paikallaan kääntymisiä vasemmalle paransi tilannetta hieman ja saimme jokusen ihan mallikkaan käännöksen myös liikkeestä.

Kotiläksyksi tuli opettaa koira peruuttamaan ohjaajan ympäri, aloittaen edestä ja päätyen perusasentoon. APUA, onko vinkkejä?? ;) Tuolle jäykkäpepulle tuollainen harjoitus on minusta jo tosi vaativa... Kotiin päästyä yritin hiukan jo aloitella muodostamalla keittiön pöydistä pyöreän "kujan", jotta Lurun olisi käyttännössä pakko liikkua peruuttamalla. Kyllähän tuo tuolien avulla peruutti, mutta ilman apuja... No, tartutaan haasteeseen ja tehdään parhaamme! Zipa pääsi myös osalliseksi peruutustreeneistä ja oli kovin tohkeissaan ;)