Meillä jäi tosiaan yksi Lentsun toko väliin loman ja lampaiden keritsemisen takia (Maria! Mä otan sut seuravalla kerralla mukaan, jos haluat?). Onneksi heti loman jälkeen oli jälleen tehotokoilua tarjolla. Viime ja tällä kerralla keskityttiin keinoihin, joilla koiran vire saadaan kokeessa säilymään ja tarvittaessa myös nousemaan "lamaantumisen" jälkeen. Erityisen tarpeellisia kikkoja meille!

Väliin jääneellä kerralla olivat harjoitelleet "hetsaussanaa". Tavoite on siis saada koiralle joku vihjesana (voi olla myös ohjaajan ele), jolla vire hetkellisesti nousee. Tätä oli harjoiteltu etupalkalla, takapalkalla, sivupalkalla ainakin. Yksinkertaisuudessaan: jätetään palkka koiran nähden, viedään koira palkalta pois, koiran innon palkalle ollessa korkealla ja sen "kysyessä" lupaa ohjaajalta päästetään se palkalle. Aluksi ilman vihjesanaa, sitten lisätään vihje siihen vaiheeseen, kun koira kysyy lupaa innoissaan. Ihan ei mulle nämä näin jälkikäteen selitettynä auennut, pääperiaate kylläkin, mutta en ymmärrä kuinka tähän on saatu kulumaan yksi kokonainen treenikerta?

No joo, tällä kertaa jatkettiin saman aiheen parissa ja haettiin myös koiran oma-aloitteista toiminnan tarjoamista kehässä. Yksitellen teimme seuraavan harjoituksen käskytettynä:

Koira perusasennossa, liikkeenohjaaja sanoo "kiitos", ohjaaja kiittää koiraa kuten kokeessa (ei namia/lelua).
Odotetaan, että koira oma-aloitteisesti tarjoaa seuraamista.
Seuruutetaan koiran ILMAN KÄSKYÄ seuraavalle liikepaikalle.
Otetaan perusasento ja palkitaan koira siitä lelulla tai namilla.

Jokainen joutui tekemään tätä useamman kerran ennen onnistumista. Olennaista oli se, että koira tosiaan oma-aloitteisesti tarjoaisi seuraamista. Moni (minä mukaanlukien) sai myös palautetta liian innokkaasta koiran kiittämisestä ja turhasta koiran lääppimisestä, kaikki koirat kun eivät tästä nauttineet. Kiittämisen jälkeen ohjaajan kuuluu passivoitua ja odottaa koiran aktiivista tarjoamista.

Sitten harjoiteltiin tuomarin välipuhuttelua, eli tilannetta kokeessa liikkeiden välissä, jossa tuomari rupeaa juttelemaan pitempiä pätkiä. Koiran vire ei saisi tässäkään luonnollisesti laskea. Lentsu toimi tuomarina. Harjoitus toteutettiin niin, että päätettiin muutaman askeleen seuraaminen perusasentoon, kiitettiin koiraa liikkeenohjaajan luvalla ja jätettiin koiran istumaan/makaamaan tuomarin kutsuessa ohjaaja "puhutteluun" (Kuules tyttö, hei! Tiedätkö sä, että tokossa on siniset vaatteet kielletty? XD). Koiran ottaessa aktiivisesti katsekontaktia ohjaajaan, se palkittiin lelulla/namilla. Samaa koiran aktiivista kontaktin hakua ohjaajaan haettiin harjoituksessa, jossa koira jätettiin istumaan/maahan, ohjaaja poistui kauemmas. Koiran oli pidettävä kontaktia ohjaajaan, vaikka ympärillä, edessä, takana heilui ja liikkui vaikka minkälaista häiriötä (hanskaa heilutteleva Lentsu, maata taputteleva Lentsu jne. sekä muut koirat ja niiden ohjaajat).

Lisäksi harjoiteltiin vielä sellaista, että koira hyppää ohjaajaa kohden käskyllä tätä kuitenkaan koskematta. Tämä on niin sanottu ässä hihassa katkaisemaan koiran hetkellinen lamaannus/jähmettyminen, koska eihän ohjaaja voi sille mitään, jos koira kokeessa hyppii ilmaan XD Olennaista on, ettei koira saa koskea ohjaajaan, koska tämä on säännöissä kielletty. Käskyn täytyy luonnollisesti olla huomaamaton.

Varsinaisina liikkeinä otimme paikallamakuun (ei ongelmia, paitsi edelleen se vino maahanmeneminen) ja kaukoja. Lurulla on AVO-kaukoissa maahanmeno hiukan liian hidas, korjautuu palkkaamalla maahanmenosta. Kas, kun kaukoissa tulee useimmiten palkattua nousuista... Lurulla näyttää myös maasta seisomaan nouseminen tapahtuvan luontevammin taakse kuin eteen suuntautuvalla liikkeellä. Harjoittelemme siis ensiksi istumasta seisomaan nousemisen "kutittelemalla koiraa mahasta". Sen jälkeen käskyn yleistäminen maasta seisomaan pitäisi onnistua jokseenkin helposti.

Viimeisenä tärkeänä pointtina! Harjoitellessa kokeenomaista käytöstä pitäisi muistaa ainakin iso osa suorituksista palkita vasta perusasennon ottamisen ja koepalkkauksen jälkeen! Tottakai on myös tarpeellista palkata kesken liikkeen ja pakollistakin silloin, kun liikettä vasta opetellaan. Mutta koiran jo osatessa liikkeen, mahdollisimman usein palkkaus lelulla/namilla vasta liikkeen päättämisen ja kokeenomaisen kiitoksen jälkeen.