Tavoitteellinen treeniryhmä on alkuköhähdysten jälkeen saatu liikkeelle :) Tavoitteena on harjoitella suunnitelmallisemmin kuin aiemmin etukäteen laaditun kuukausiohjelman avulla. Kaikki liikkeet (ainoastaan EVL-merkki ja ohjattu nouto on tältä haavaa jätetty pois) on jaettu kuukaudelle niin, että jokaiselle koiralle on valittu myös kriittiset liikkeet, jotka toistuvat muita liikkeitä useammin. Viikolle merkittyjä liikkeitä on tarkoitus treenata 1-3 kertaa. Eri treenikerrat ovat motivaatiotreeni, tekniikkatreeni ja kokeenomainen treeni. Riipuu sitten liikkeen valmiusasteesta ja treenin tarpeesta onko sille varattu 1, 2 vai 3 kertaa viikkoon. Ja sosiaalinen paine toimii viikottaisen kontrollin avulla ;) Jos on oikein ahkera, saa toki treenata myös ylimääräisiä, "viikko-ohjelman ulkopuolisia" liikkeitä. Zian ja Lurun ensimmäinen viikko näytti tältä:

ZIPANEN

Seuraaminen:
Tekniikka- ja motivaatiotreeni. Pääpaino tekniikassa oli käännöksissä, erityisesti oikealle. Motivaatiotreeni toteutetaan odottavalla namikipolla, jolle koira vapautetaan ennalta päätetyn seuraamispätkän onnistuttua. Tekniikkatreeni sujui Zialta oikein hyvin, intoa riitti mukavasti, vaikka pätkä oli kaikkinensa pitkä (palkkasin toki välissä). Motivaatiotreeni meni vähän pipariksi sisällä toteutettuna, Zia rupesi jätättämään lähestyessä ruokakippoa.

Luoksetulo:
Tekniikka- ja motivaatiotreeni. Tekniikassa toistuvia sivulle tuloja lyhyeltä matkalta. Sujui hienosti. Motivaatiotreenissä kokeenomainen alku, kutsun jälkeen kyykistyminen ja palkkaaminen syliin. Ekalla kerralla kyykistyminen puolessa välissä, toisella myöhemmin. Hienosti riitti vauhtia helteestä huolimatta!

Jäävät liikkeet:
Tekniikkatreeni. Zianen treenailee jääviä liikkeitä Hilskan Kaisan kurssin ohjeiden mukaan. Yksi liike per ilta. Toistuva käsky koira ohjaajan edessä ja palkan heitto eri puolille (vasen, oikea, eteen, takaviistoon). Heti perään uusi käsky koiran syötyä nami. Ajatus on, että koira oppii suorittamaan liikkeen missä kohdassa vain ohjaajaan nähden. Zialla on kaikissa liikkeissä tekemistä, maahanmeno on ehkä vahvin.

Ekstraliikkeet kaukot, ruutu ja tunnari:
Zianen treenailee Lurua mukaillen istu-seiso sarjaa. Liike aloitettu viemällä käsi koiran mahan alle sen istuessa, jolloin se yleensä väistää kättä nousten seisomaan. Toistettaessa rupeaa ennakoimaan seisomaan nousua jo käden siirtyessä kohti mahaa. Tästä saadaan työntävä käsimerkki istu-seiso vaihdolle. Ihan ok sujui Zialla, mutta kauhean varovainen saa olla, ettei tee treenistä epäilyttävää "juttua". Ruutua treenattiin motivaatio- ja tekniikkatreeninä. Motivaationa juoksu täydeltä matkalta ruudun takana olevalle namikipolle (kippo viety etukäteen), ei ongelmia. Tekniikkatreenissä ruudun keskellä olevalle alustalle lähetys ja käskytys seisomaan, palkkaus ohjaajan luona naksun jälkeen. Hienosti Zipanen hakee alustan :) Tunnari otettiin kerran oman hakuna ennen iltaruokaa. Eka lähetys meni täysin pipariksi, ei tiennyt tyttönen yhtään mitä oli hakemassa... Välissä Lurun virheetön suoritus ja johan löytyi motivaatio Zipaltakin, kas kun oli iltaruoka tästä palkkana :)

LURUNEN

Luoksetulo:
Tekniikka- ja motivaatiotreeni X 2. Tekniikkana Luru treenailee vauhdista maahan tippumista minun edestä (minä peruutan). Motivaatiotreeninä luoksetulon molemmat pysäytykset seiso-maahan yhdistettynä puun kiertoon. Motivaatiotreenissä totesin, että maahantippuminen on minun makuuni liian hidas, joten jatkossa keskitymme pelkkään tekniikkaan, kunnes se sujuu myös laukasta.

Ruutu:
Tekniikka- ja motivaatiotreeni. Sama toteutus kuin Zialla, tämä olikin Lurun varsinainen liike (Zialla pelkkänä ekstrana). Motivaatiossa ei ongelmia, yllätys. Tekniikassa sen sijaan on alusta hiukan hakusessa. Luru ampaisee ruutuun alustan suuntaan, mutta juoksee niin nopeasti sen yli, että minun ehtiessäni antaa seis-käskyn on usein jo ehtinyt ruudun ulkopuolelle. Kohdennusta alustaan siis tarvitaan!

Kaukot:
Lurulla oli tehotreenissä istu-seiso vaihto, eli kolme tekniikkatreeniä tästä. Tämä kun on syystä tai toisesta takunnut ja olen sen sitten antanut olla motivaation puutteesta johtuen (siis minun, ei Lurun). Nyt rupeaa sujumaan! Kerran otin myös kokeeksi maahan-seiso, hienosti nousi samalla käsimerkillä :) Matkan pidennystä tähän seuraavaksi.

Ekstraliike tunnari:
Luru teki saman tunnarin kuin Zia, eli oman etsiminen ennen iltaruokaa. Lurulla sujui oikein hienosti ja veinkin jo vieraat kapulat ulos tuulettumaan ensi viikkoa varten.