Jaksaa jaksaa, painaa, painaa! Välillä tulee lähinnä tällainen olo yrittäessä pysyä tavoitteellisen treeniohjelman perässä ;) Onneksi on sosiaalinen paine, ilman ei varmasti tulisi tehtyä puoliakaan! Viime viikollakin rutistettiin treenit kasaan. Viikko näytti tältä:

ZIPANEN

Seuraaminen:
Tässä tehtiin Zian kanssa yksi motivaatio-, yksi tekniikka- ja yksi kokeenomainen treeni. Motivaatiotreenissä palkkanami odottaa kipossa, seuruutin Ziaa suoraan ja tein yhden täyskäännöksen. Into oli tässä hyvä, paikka hiukan väljä. Tekniikkatreenissä tehtiin käännöksiä eri suuntiin ja suoraa pätkää, palkkaus vapauttamalla odottavalle namikipolle ja homman jatkaminen lennosta. Kokeenomaisena tein pätkän suoraan 10 askelta-seis-suoraan 5 askelta-täyskäännös-suoraan 5 askelta-seis ja kokeenomainen palkka (taputtelut ja kehut). Tämän jälkeen vielä seuruutus kuvitteelliselle seuraavan liikkeen paikalle, perusasento ja siitä vapautus namikipolle. Yleinen huomio on se, että Zia osaa kyllä seurata "halutessaan" tiiviisti ja hienosti. Tähän pitää nyt kiinnittää huomiota, eli palkka ei enää saakaan liian väljistä suorituksista. Reilusti uskallusta keskeyttää huonot suoritukset ja aloittaa alusta.

Jäävät:
Jäävistä tehtiin samaa tekniikkatreeniä kuin viime viikolla, eli liike per ilta. Saman liikkeen toistamista ohjaajan eri puolilla. Oikeat suoritukset palkitaan, väärät jätetään huomiotta. Sellaisen huomasin tässä, että Zian oli paljon helpompi tarjota jatkuvasti samaa liikettä ilman käskyä. Kun otin käskytyksen mukaan, tuli joukkoon paljon enemmän vääriä liikkeitä. Mistä tämä lukijoiden mielestä kertoo? Liikkeet eivät ole ärsykekontrollissa, joo, mutta mistä tämä johtuu?

Nouto:
Noudossa yksi tekniikka- ja yksi motivaatiotreeni. Zian ongelma noudossa on vauhdin puuttuminen. Periaatteessa noukkii ja palauttaa kapulan läheltä ihan hyvillä mielin ja tarjoaa samaa heti palkan jälkeen. Luovutusasentoon siirtyminen on kunnossa. Vaikeus on löytää liikkeeseen kunnon draivia eli vauhtia. Motivaatiotreeninä toteutettu kapulan jättö Zian eteen, minun poistuminen kauemmas, käsky ja kyykistyminen kun on noukkinut kapulan (kyykistyminen tuo lisää vauhtia palautukseen) onnistui kyllä yli odotusten, mutta aika pitkään tätä hommaa on tahkottu! Jos Jaana lukee tämän, osaatko antaa jotain hyviä vinkkejä Hilskalta miten opetetaan "hillitylle" koiralle vauhdikkaampi nouto?

Paikalla istuminen:
Motivaatiotreeni, eli istumaan jättäminen sivulta ja ruokakupin vienti paikoilleen. Hetken odotus (10s), paluu koiran sivulle ja vapautus palkalle. Totesin, että näitä on ihan hyvä ottaa heti alusta, ettei koiralle muodostu tositosi vahva mielikuva siitä, että paikallaan olo suoritetaan aina makuulla.

Ekstraliikkeet metalli, estehyppy ja ruutu:
Metallin nostoa treenattiin ekstrana. On epäluulonen tyttö, on ;) Hiukan paremmin saan toistoja, jos vaadin vain tarttumista kädessäni olevaan metalliin. Ehkäpä jatkan tästä aluksi. Estehyppyä aluksi esteen takana odottavalle namikipolle, jotta saadaan vahvistettua hyppy-käskyä. Sitten hyppyä käskyllä ja palkkaus kädestä/heittämällä esteen taakse. Lopuksi seisomaan jääminen mukaan, eli ohjaajan liikettä koiran seistessä. Ei kuitenkaan vielä esteen toiselle puolelle siirtymistä. Ruudussa tehtiin yksi motivaatiotreeni (lähetys ruudun takana odottavalle namikipolle) ja pari tekniikkatreeniä. Zialla on kyllä tosi hyvin hallussa alustalle hakeutuminen! Myös seisominen on ihan hieno ja ruutuun voi lähettää myös eri kulmista, ei aina ohjaajan luota. Vauhti vaan alkaa hiipumaan.

LURUNEN

Luoksetulo:
Pelkkää tekniikkatreeniä kolme kertaa, eli minä peruutan ja käskytän lähestyvää Lurua maahan. Toimii ravilla ja hitaalla laukalla ihan ok. Välimatkaa ja vauhtia täytyy kasvattaa.

Ruutu:
Tekniikkatreeniä kolme kertaa, eli alustalle lähetystä ja seisomaan käskytystä. Lurulla on edelleen ongelmia sijoittaa itsensä alustalle, juoksee helposti sen ohi... Välillä hienosti hakee alustan, välillä heikommin. Palkkaus tällä kertaa heittämällä ruutuun/ruudun sivuun, namin löytyminen välillä vaikeaa. Lelulla parempi, mutta tällöin tulee viivettä toistojen väliin. Matka on ollut lähetyksissä maksimissaan 15m.

Paikalla makuu:
Tekniikkatreeni, harjoittelun alla suora maahanmeno sivulta. Lurulla on taipumusta kiertää itseään vasemmalle tuijottaessaan ylös minuun. Tähän auttoi selvästi se, että käskyä antaessani katson koiran sijaan suoraan eteen.

Nouto:
Metallinouto kokeenomaisena liikkeenä, palkkaus kuitenkin jalkojen välistä kiinni leluun, eli motivaatiotreeniksi tämän luokittelen. Ekalla kalisteli kapulaa jonnin verran tuodessaan, siitä joutui sitten peruuttamaan minun ympäri kapula suussa. Toka paljon paremmalla otteella.

Estehyppy:
Tekniikkatreeniä vinoon heitetyn kapulan hyppynoutoon. Kapula siis heitetään todella vinoon esteen jommalle kummalle puolelle. Tavoitteena on tietenkin se, että vinosta heitosta huolimatta koira palauttaa kapulan hypyn kautta. Luru oli tässä aivan haka! Hienoa saada välillä jotain ilmaiseksi ;)