Pistetään tämä nyt ihan tavalliseksi tokoksi, koska tavoitteellinen toko on pienessä käymisvaiheessa. Muutetaan hommaa sen verran, että kaikilla koirilla on jonkinmoinen loppuvuoden suunnitelma, mikä liike on valmis missäkin vaiheessa. Tai ainakin joku tavoitetila liikkeelle kuukausikohtaisesti ;) Zipan kotiinsaatuani piti kuitenkin heti treenailla ja hienosti molemmat tytöt treenailivatkin!

ZIPANEN

Nouto:
Zia treenasi noutoa kahteen otteeseen, nyt on työn alla käskyn liittäminen liikkeeseen, tällä hetkellähän Zia nostaa kapulan ilman käskyä. Naksutellen aluksi pelkästä kapulaan koskemisesta, sitten nostosta ja lopulta sivulle palauttamisesta. Kapula aina koira edessä ja korkeintaan metrin päässä minusta, käsky liitetään tietty vasta siinä vaiheessa, kun koira jo nostaa kapulaa. Tassulla tökkimisiä tulee herkästi, silloin mun jalka kapulan päälle ja näin palkkamahdollisuuden poisto hetkeksi. Toisessa sessiossa otettiin muutama heitto niin, että pidän Zian paikoillaan heittäessä. Positiivinen huomio siitä, että Zia on omaksunut melko vahvaksi kapulan taakse kiertämisen ennen nostoa, vaikka tuskinpa tuosta koskaan tulee kapulan päälle ryntääjää ;) Vauhti on palautuksissa ongelma, tosin nyt heittomatkat olivat niin lyhyitä, että ravi oli kaiketi varsin luonnollinen tahti. Pito on Zialla hieno, sitä täytyy tosin muistaa harjoitella, että luovutus vasta käskyllä.

Seuraaminen:
Zia on huomaamatta oppinut seuraamaan ;) Testiksi tein kokeenomaisen pätkän, tosin ilman liikkuria. Palkka oli jätettynä rasiaan kentän laidalle. Hieno muuten, mutta herkästi rupesi innostuksissaan poikittamaan. Tähän siis huomiota, eikä haukata liian isoa palaa kerralla. Keskitytään siis edelleen pikkuhiljaa kasvattamaan matkaa.

Luoksetulo:
Luoksetulossa on mukavasti vauhtia. Nykyään voi palkata jo sylin sijaan jalkojen välistä kiinni leluun tai namiin. Alkuunhan seisova ohjaaja oli Zialle E.P.Ä.I.L.Y.T.T.Ä.V.Ä. XD Muutama vauhdista palkaten ja muutama suoraan sivulle. Sen Zia kyllä tekee, että muutama metri ennen minua tekee jänisloikkia päätyen sivulle. En kyllä tiedä saanko sitä koskaan sellaiseksi, että juoksisi tuhatta ja sataa ihan minun luo asti ja vasta viime hetkellä kääntyisi ilmassa?

Estehyppy:
Tauon jälkeen käskyn muistuttelua, käskytys myös seisomaan ja minä alan siirtymään koiran sivulle, mutta naksautan ennen kuin olen perillä. Ziahan siis väistää herkästi ohjaajaa. Taas vaihteeksi asioita, joita Lurun kanssa ei ole tarvinnut laisinkaan harjoitella, huoh :/ Noh, toimii. Nyt vain treeniä siitä liikkeen lopusta.

Tunnari:
Oman hakeminen piilosta, hyvin hakee.

Liikkeestä maahan:
Muutama kerta otettiin vauhdista maahan tippumista puun kierron avulla, hienosti tippuu :)

Ruutu:
Ruutua treenattiin kahteen otteeseen. Ekalla kerralla käytössä 1/8 alkuperäisestä alusta. Lähetyksiä sivulta ja matkalta (koira kaukana, minä ruudun ja koiran välissä). Ihan hieno! Vauhtia voisi olla vielä enemmänkin, mutta kyllä tämä reipas laukka riittää, kun halu mennä ruutuun on selvä. Seisomaan jääminen onnistuu käskyllä, myös niin, että kävelen ruutuun palkkaamaan Zian. Zia on selvästi lukinnut ruudun vahvemmin kuin Luru, sivulla ollessa annettu "herätysvihje" (Miia, lainasin röyhkeästi teiltä ruo-sanan, kun en muuta keksinyt) saa aikaiseksi tiukan tuijotuksen ja nojaamisen kohti ruutua :) Toisella kerralla alustaa pienennettiin jälleen puoleen, eli on noin 1/16 alkuperäisestä (noin 3-4cm kanttiinsa). Ekalla lähetyksellä Zia oli hiukan ihmeissään, koitti tarjota maahanmenoa ja tötsien kaatamista, mutta kun maltoin odottaa, lähti lopulta hakemaan alustaa ruudusta. Sitten hienoja toistoja :)

LURUNEN

Ruutu:
Luru teki samat kaksi treeniä mitä Zia. Sivulta lähetys on Lurulle selvästi vaikeampi. Lisäksi sillä on erittäin vahva tahto (edelleen) poimia alusta suuhun XD Kai tämä juontaa siitä, että olen molemmilla koirilla haetuttanut yhtä sun toista esinettä kauempaa minusta. Vauhti on Lurulla sata :) Etsii hienosti myös pienemmän alustan.

Liikkeestä maahan:
Samalla tavalla kuin Zia, eli puun kierrosta tippumisia.

Seuraaminen:
Häröilypätkä (siis minulta) lähinnä testatakseni millä mallilla seuraaminen on. Ihan kohtuullisen hieno, tosin siitä ei varmaan tule koskaan niin tiivistä kuin Zialla parhaimmillaan.

Tunnari:
Oman ja vieraan kapulan erottelua nurmikolla. Käpyjä kun ei löytynyt, niin erottelutreeniä suoraan kapuloilla. Ihan ok, ehkä kerran meinasi poimia vieraan, siitä heti OHO, muut ok. Toistoja 5-6.