- Minun koirani on muuten tosi kova luonteeltaan!
- Ai jaa, kun minusta se on kyllä hyvin pehmeän oloinen?

- Sinun koirallasi sitä vasta on toimintakykyä ja taistelutahtoa!
- Ai kun minusta se on hiukan lapanen?

Kyseiset kuvitteelliset keskustelut kuvaavat hyvin sitä, kuinka erilainen kuva eri ihmisillä voi olla samasta koirasta. Koiran luonnetta on todella vaikea arvioida, koiran toiminta kun voi vaihdella tilanteen mukaan kovastikin. Ongelmia tuottaa vaikkapa se, miten toimintakyvyttömyys erotetaan siitä, että koira on tarpeeksi "vahvapäinen" jättääkseen tietoisesti toimimatta, koska ei koe tilanteen tarvitsevan toimintaa? Entä sekoitetaanko häiritsevän vilkas käytös helposti toimintakykyyn? Kaikkein vaikeinta on yrittää miettiä oman koiransa luonnetta silloin, kun sitä käytetään jalostukseen. Jos minä olen tottunut elämään koiran ominaisuuksien kanssa, tarkoittaako se silti sitä, että sitä kannattaisi käyttää jalostukseen? Haluavatko muut ihmiset elää näiden samojen ominaisuuksien kanssa? Tämän ongelmallisuuden valossa, minusta on tosi outoa, että luonnetestissä on käytetty vaivaiset 3 % koko 3406 koiraa käsittävästä espanjanvesikoirakannasta. Onneksi kävijämäärät näyttävät  olevan nousussa:

Luonnetestissä arvioidaan erilaisilla ärsykkeillä koiran eri luonteenpiirteitä. Testistä on käyty monenlaista keskustelua, mitä se itseasiassa mittaa, kertoo se koiran luonteesta mitään ja soveltuuko se sellaisenaan kaikille roduille? Minä tykkään silti, että luonnetesti antaa edes jonkinmoista puolueetonta kuvaa yksittäisestä koirasta ja sen tuloksia on helpompi arvioida kuin vaikkapa MH-kuvauksen. Koiran omistajalla tai kasvattajalla on helposti vääristynyt kuva koirasta, koirassa ehkä halutaan niin kovin nähdä niitä hyviä ominaisuuksia, että huonommat käännetään ja selitetään melkein väkisin paremmiksi. Toki löytyy niitäkin, jotka kertovat avoimesti myös koiran huonoista puolista, mutta vaikeaa sitä on katsoa tuttua ja rakasta koiraa aivan rehellisesti ja ilman vaaleanpunaisia laseja. Minä tiedän tämän omasta kokemuksesta erittäin hyvin!

Katsotaan vielä hiukan espanjanvesikoirien luonnetestien tulosten jakautumista eri vuosilla. Taulukko on hiukan perseestä, koska en ole ihan varma ajattelinkin asian oikein (korjatkaa, jos on epälooginen!). Yritys oli kuvata vuositasolla käyntien prosentuaalista jakautumista mielivaltaisesti valitsemiini luokkiin suhteessa kokonaiskäyntien määrään. Eli jos lasketaan yhteen vaikkapa 100-150 pistettä kuvaavat siniset palkit, saadaan kokonaisprosentti sille, kuinka suuri osa testissä käyneistä koirista sijoittuu tähän luokkaan. Luokat on määritelty niin, että rajaksi on otettu myös "hyväksytyn" tuloksen, eli 75 pisteen raja.

No niin, sitten niihin Zipasen tuloksiin. Mukana testissä oli minun olettamukseni mukaan kolme Zian parhaiten tuntevaa ihmistä, minä, Jaska ja Partasen emäntä. Tämä olettamus tulee siitä, että uskon meidän kolmen nähneen Ziaa eniten erilaisissa tilanteissa. Partasen emäntä on hoitanut Ziaa aivan pentuajoista lähtien, joten koko kehityskaari tulee katettua ;)

Perro Rizados Basilia +54
Helsinki 24.10.2010
tuomarit: Kari Mäkinen ja Lea Haanpää

Toimintakyky.
-1   pieni

Terävyys.
+1   Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

Puolustushalu.
-1   Haluton

Taisteluhalu.
-1    Pieni

Hermorakenne.
+1   Hieman rauhaton

Temperamentti.
+2   Kohtuullisen vilkas

Kovuus.
-2   Pehmeä

Luoksepäästävyys.
+2b   Luoksepäästävä, hieman pidättyväinen

Laukauspelottomuus.
+++   Laukaisuvarma

Mielenkiintoista on verrata Zian tulosta vaikkapa Lurun tulokseen (tuolta löytyy myös selityksiä eri osa-alueille, tosin Lurun pisteillä). Jos rumasti sanoisi, voisi sanoa, että Zialla on samat huonot puolet mitä Lurulla ilman Lurun hyviä puolia :/ Lurullahan pääasiassa tuo kohtuullinen taisteluhalu auttaa yli monista tilanteista. Zialla tällaisissa tilanteissa ei oikein ole "korjauskeinoa", niitä tilanteita täytyy vain välttää. Näytetäänpä vielä, miten Zia ja Luru sijoittuvat kaikkien testattujen perrojen joukossa:

Toisin sanoen, Zia jää keskivertoperroon verrattuna pisteissä aika lailla jälkeen, Luru taas taitaa olla sitä, mitä perrot useasti ovat. Toki asiaan vaikuttaa paljon se, miten pisteet jakautuvat eri osa-alueisiin. Jotta teillä lukijoillakin olisi mahdollisuus päästä muodostamaan oma mielikuvanne Zian testistä, alla eri osa-alueiden videot:

Taisteluhalu
Kelkka
Puolustushalu
Haalari ja tynnyri
Pimeään huoneeseen meno
Hyökkäys
Laukaukset
Tuomarien kommentit

Kaikki me testissä olleet tunnistimme Zian testistä. Tällainen se minun mielestäni vain on. Tulos ei tee Ziaa yhtään huonommaksi koiraksi, kuten Lurun tuomarit aikoinaan totesivat "Kotiin lähtee sama koira, jonka toit testiin". Ennen kaikkea tämä tulos auttaa minua ymmärtämään paremmin Zian käytöstä arjessa. Moni asia, joka tuntuu Zian kanssa vaikealta, selittyy tämän testin tuloksella. Testin valossa olen jopa melkoisen ylpeä itsestäni, että olen saanut pikkuisen toimimaan niinkin hyvin kuin se nykyään treeneissä toimii. Se ei ole tullut mitenkään ilmaiseksi, kuten vaikkapa Lurun kanssa. Toki Zian kanssa voi harrastaa ihan niin kuin Lurunkin, Lurun kanssa vain tietyt asiat ovat helpommin saavutettavissa. Tämä ei itseasiassa vaikuta Zian elämään kuin yhdellä tavalla. Olin hiukan haaveillut, että Zialla voisi teettää toiset pennut, josta voisin myös itselleni yhden naperon jättää. Valitettavasti tämä tulos vaikuttaa kyllä jossakin määrin ajatuksiini Zian jalostuskäytöstä ja voikin olla, että päädyn loppupeleissä sterilointiin :/ Elämä kahden steriloidun nartun kanssa voisi olla kovinkin mukavaa!

Että viekää ihmiset ne koiranne testiin, voitte aina oppia jotain uutta ja saatte "puolueetonta" tietoa koirienne luonteesta :)