Kaima-Sanna oli jättänyt tuonne Zipan luonnetestin perään mielenkiintoisen kommentin/kysymyksen. Oman vastaukseni laitoin jo sinne, mutta koska pelkään, että kaikki lukijat eivät vanhoja tekstejä lueskele, kopioin ne tänne. Jos vaikka saataisiin keskustelua aikaiseksi :)

Sanna kommentti:
Miten ajattelette, mikä olisi perrolla optimaalisin pistemäärä? Joskus on ollut (foorumilla?) puhetta siitä, ettei mahdollisimman korkea pistemäärä välttämättä ole se paras, vaan tiettyjen pisteiden yhdistelmä.

Kuitenkin kun itse noita osa-aluepisteytyksiä mietin ja korkeita pisteitä saaneiden videoita katson, tulen siihen tulokseen että omasta mielestä toivottavimmalla tavalla käyttäytyneet ovat juuri ne korkeita pistemääriä saaneet koirat.

Lisäksi olen miettinyt tota paukkuarkuutta. Moni pitää sitä erittäin merkittävänä heikkoutena. Ja onhan se arkielämässäkin erityisen ärsyttävää varsinkin kaupunkiasujalle uutena vuotena.

Mutta mihin kaikkeen muuhun ko. ominaisuus "säteilee"? Eli miten esimerkiksi Seran kanssa tekeminen olisi voinut olla erilaista, jos se ei olisi paukkuarka? Arkielämässä itselleni ei tule mieleen kuin juurikin toi uudenvuoden aatto ja muut satunnaiset ilotulitukset. Muualla ei juurikaan vastaavaan paukkeeseen altistu, mutta mihin muuhun se paukkuarkuus vaikuttaa?

Sannan vastaus:
Kiva Sanna, että jaksat pohtia näitä asioita :) Minä niin toivoisin, että joku muukin jaksaisi!

Itse ajattelen, että 150 pistettä +/- 20 pistettä olisi aika hyvä keskiverto. Tottakai on tosi paljon merkitystä sillä, mistä pisteet tulee! Mutta noin karkeasti jaoteltuna. Yli 200 pisteitä en pitäisi perrolle edes toivottavana, en välttämättä myöskään lähelle 200 pistettä, mutta rajaa on vaikea määritellä. Näin ihan minun oman mutuni pohjalta, aivan täysin ilman suurempaa asiantuntemusta saatika vuosien ja vuosien kokemusta ;)

Paukkuarkuus on siitä huono juttu, kun se mitä ilmeisimmin periytyy kovin helposti. Vaikka sinua Sanna se ei niin arjessa häiritsisi, poistaisi sen huomioimatta jättäminen jalostuksessa äkkiä ainakin metsästyspotentiaalin rodusta :/ Toinen mitä itse pelkäisin, on että mitä jos paukkuarkuuteen "yhdistettynä" kulkee muitakin ei-niin-toivottavia piirteitä, yleistä arkuutta tms.? En siis yhtään tiedän kulkeeko, näin vain ajatuksena.