Ehkäpä me pysytään vaan tyytyväisinä tokoilijoina, siinä lajissa ei lisäkilot koiralla tai emännällä haittaa eikä tarvita vauhtiakaan ;) Sunnuntaina oli siis edessä kaksi tuntia tokoilua Lensun opissa. Ensimmäistä kertaa tänä keväänä treenit pidettiin Kupittaalla ja keli olikin mitä mainioin, vaikka Salosta lähtiessä ei olisi uskonut!

Teemana oli kertaus. Kerrattiin siis aikaisempien kertojen kotiläksyt. Ensimmäiseksi jokainen pääsi esittelemään muille vapaavalintaisen kotitehtävän, jossa koki itsensä ja koiransa edistyneen erityisen hyvin. Yllättäen esittelin Lurun kanssa peruuttamista, se kun sujuu nykyään hienosti myös yhden jalan ympäri :)

Seuraavaksi harjoiteltiin pareittain eri kotiläksyjä. Ensimmäisen parin kanssa kerratiin merkin ohi juoksemista. Tämä on edelleen mulle mysteeri. Ymmärrän ajatuksen, että koiran pitäisi jatkaa juoksemista kunnes tulee pysähtymiskäsky. Tällä harjoituksella haetaan varmasti sitä, ettei koira oppisi ennakoimaan merkkiä. Mutta miten ihmeessä tämä onnistuu, kun koira on jo opetettu siihen, että käsky merkki tarkoitta juokse lujaa merkin vastakkaiselle puolelle?? Ei siis ottanut kummallakaan meistä sujuakseen ja lopulta otettiin molemmat kaukana merkin takana odottavalle lelulle juoksua. Sitten vaihdettiin paria. Seuraavan kanssa harjoiteltiin noutokapulan pitoa ja seuraamista. Kapula suuhun ja erilaisia temppuja teettämään. Lurulla onnistuu kapula suussa mun ympärille peruuttaminen ja pujottelu, hienoa :) Otin myös muutaman vauhtinoudon. Totesimme parini kanssa, että vauhtiin vaikutti tällä kertaa varmasti myös liukas ja jäinen parkkipaikka. Sitten vielä seuraamista käännöksillä ja pysähdyksillä, ei valittamista. Taas parinvaihto. Tämän parin kanssa harjoiteltiin kiertämistä ja tunnaria. Merkkitötsä ei ole paras mahdollinen kiertämiseen, koska Luru yhdistää sen merkkiin. Toki käsky on eri, mutta tötsä on sama. Vasemmalle kiertäminen osoittautui vaikeaksi, vaatii lisätreeniä. Tunnaria tehtiin laudalla, pähkäilyn jälkeen oma löytyi kerta kerralta nopeammin. Ehkäpä neljä kertaa otettiin tämä harjoitus. Lopuksi vielä paikallamakuu ohjaaja piilossa, ei ongelmia.

Huomasi kyllä, että kotiläksyjä saisi tehdä ahkerammin! Jospa se auttaisi, jos listaisin ne tähän alle ;)

 • Erilaisten esineiden kiertäminen, ei pelkkien puiden. Muista myös vasemmalle kierto!
 • Liikkeestä pysähtymisen yhdistäminen kiertämiseen.
 • Vauhtiluoksetulot, Lurun tapauksessa myös vauhdin säilyminen loppuun asti.
 • Perusasentoon siirtyminen eri suunnilta, oikealta vaikein.
 • Merkkiä kahdella tavalla, merkin ohi juoksua ja erikseen merkin taakse sijoittumista.
 • Peruuttamisen harjoittelu, myös ohjaajan edestä perusasentoon peruuttaminen.
 • Hypyn harjoittelu niin, että lelu lentää suoraan esteen keskeltä esteen taakse, haetaan suoruutta hyppyyn.
 • Kapula suussa temppujen tekeminen, parantaa otetta kapulasta.
 • Seuraamisen pysähdysten harjoittelu, eli palkka kun peppu on maassa. Haetaan nopeutta perusasentoon.
 • Tunnaria laudalla. Sitä meillä ei ole, joten tunnaria voisi harjoitella vaikkapa samanlaisilla sukilla!
 • Metallinouto. Lurun osalta voisi harjoitella pidon parantamista ja vauhtia palautukseen.

Harjoiteltavaa siis riittää!