Tavoitteellista treeniseuraa voi käyttää niin monella tavalla. Muun muassa soittamalla matkalta treeneihin, että v*tuttaa eikä yhtään huvittaisi ajaa tuntia ja vähänkö on tyhmää tää koko koiraharrastus XD Siinähän se matka menikin ja takaisin ei varmaan kannata kääntyä, kun on kerta paikanpäälle päässyt. Vaikka treenit alkoivatkin puoli tuntia myöhemmin mitä olin kuvitellut, tulipa koiratkin kunnolla lenkitettyä :)

Aiheena tällä kertaa oli merkki, ohjattu nouto, paikallaistuminen ja -makuu sekä jälleen uusi kaukojen jumppasarja.

Merkkiä oli tehty jo viime kerralla, joten ensi alkuun sain ohjeistuksen sen treenaamiseen omillani. Tapojahan on monia, minä valitsin omilleni kosketusalustan, koska sen toimivuudesta on aiempaa näyttöä jo olemassa. Luru ensiksi, pieni alusta kartion taakse ja aluksi lähetyksiä pelkästään alustakäskyllä. Sitten "merkki" käskyn lisäys ennen alustakäskyä ja lopulta pelkällä "merkki" käskyllä. Koska seisominen on Lurulla vahva, pääsin jo muutamalla toistolla siihen, että oli ihan sama onko alusta kartion takana vai ei, sinne se koira sijoittui :) Toki pääpaino oli alustallisilla toistoilla. Lurusta tämä oli selvästi ihan sikahauskaa ja uskallan toivoa, että merkin opettelu tulee olemaan kohtuullisen helppoa. Sitten Zipanen pipanen. Ziakin on kohtuullisen innoissaan alustasta ja alkuun tekikin ihan hyvin. Muutaman toiston onnistuin sähläämään niin, että Zia mm. kaatoi kartion mennessään ja lisäksi hämmentyi siitä, kun alusta ei ollutkaan kartion takana. Seisomiskäsky ei myöskään ole Zialla aivan yhtä vahva kuin Lurulla. Tämä vaatii varmasti enemmän treeniä Zialta kuin Lurulta, tuttu epäilyttävyyden häivytys jälleen ;)

Sitten ohjattua noutoa Kaisan valvovan silmän alla, ensiksi Luru, koska Zialla pelkkä nouto on vielä kesken. Aluksi otettiin muutama toisto merkkiä keskellä hallia 10m lähettäen, hyvin sujui :) Sitten kapuloita niin, että koira odottaa perusasennossa kapuloiden viennin ajan, aluksi viedään vain haettava kapula (Kaisa siirtyi kuitenkin vastakkaisen kapulan kohdalle). Koiraa ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa lähetetä merkille, vaan se viedään sinne ja ohjaaja palaa muutaman metrin päähän merkistä ja lähettää koiran hakemaan kapulan. Hyvä ohje oli se, että katso ensiksi kapulaa, sitten vasta anna käsky ja käsimerkki. Monet koirat kuitenkin seuraavat ohjaajan elekieltä yllättävän hyvin. Ensimmäinen nouto tuotti Lurulle hiukan päänvaivaa "Täh, tää kapula olikin täällä valmiina??", mutta sen jälkeen kaikki toistot olivat moitteettomia. Palkkaus palautuksen vauhdista. Sitten vasemman kapulan hakemista, tässä sujui kaikki toistot heti hyvin. Sitten homma muuttuikin vaikeaksi, kun pitikin loppuun tehdä pelkkä lähetys merkille. Pari kertaa Luru lähti suoraan oikealle kapulalle ennen kuin malttoi ajatella minkä käskyn sille annoinkaan. Minusta Kaisan idea treenin toteutuksesta oli aika hyvä, viimeiseksi otetaan aina merkki, koska se on kuitenkin ainakin noutoa rakastavalle koiralle vaikeinta. Zian osalta otettiin ihan perusnoutoa. Zian kapulaotetta Kaisa kehui ja syystäkin, sehän on aina ollut hyvä. Vauhtia palautukseen lähdettiin hakemaan tutulla lelupalkkauksella taakse. Tutulla, mutta ehkä hiukan muunneltuna. Ajatus on saada koiralle luotua mielikuva "jatkuvasta vauhdista", jota ei katkaise kapulan nostaminen. Koiraa kiinni pannasta, hetsataan lelulla, heitetään kapula, annetaan käsky ja heti kun koira noukkii kapulan, lelupalkkaus taakse. Pikkuhiljaa sitten vaaditaan useampi laukka-askel palautukseen ennen lelun heittämistä. Tätä noin 10 toistoa. Miten sitten päästään kokeenomaiseen alkuun? Namikippo viedään yhdessä koiran kanssa taakse, sitten koira sivulle, kokeenomainen heitto ja käskytys ja vapautus kipolle heti, kun koira on noukkinut kapulan. Tähän samalla tyylillä palautuksen pidennys ennen vapautusta. Zia toimi treenissä ihan kohtuullisesti ottaen huomioon, että olimme vieraassa paikassa ja kesken treenin tuli seuraava ryhmä sisälle. Katsotaan näillä ohjeilla joku aika.

Paikalla istumisen teki Luru. Tuttu homma, aika noin 2min, palkkasin välillä. Nyt tuntuu pysyvän hyvin ryhdissä, seuraavaksi pidennän selkeästi välipalkkauksen aikaa. Paikalla makuun teki Zia. Käskytys oli yksitellen, yllätyksekseni tämä ei ollut Zialle ongelma. Ainoa treenattava tässä on se, ettei liikkuria tarvitse katsoa vaikka liikkuri puhuu ;) AIka 3min. Zia pysyi hyvin, mutta venkoili tuttuun tapaan itsensä lonkka-asentoon. Tähän tuli Kaisalta hyvä neuvo. Laita koira makaamaan keittiöön vaikka ruuanlaiton ajaksi. Palkkaa melko tiuhaan niin pitkään kun makaa hyvin, mutta heti kun venkoilee, OHO ja koiranvaihto. Aionkin toteuttaa tätä jatkossa laittaessani koirien iltaruokia valmiiksi.

Kaukosarjana oli maa-seiso-istu-seiso-maa ja se sujui Zialta hyvin namin kanssa. Luru venkoili aluksi, mutta malttoi sitten keskittyä ja teki vaihdot hienosti. Toki käskytän edelleen aivan edestä, mutta Luru tekee vaihdot jo pelkillä käsimerkeillä.

Hyvä, että menimme, varsin hyödylliset treenit :)