Parin viikon takaista tavoittellista treeniä olkaa hyvät. Pakko todeta heti alkuun, että mulla on ollut motivaatio jotenkin aivan hukassa parin viimeisen viikon ajan. Tuntuu, ettei oikein mikään liike etene. Treenataan kuitenkin sitkeästi, ehkä se tästä :)

ZIPANEN

Seuraaminen:
Edellisellä viikolla taisin hehkuttaa, että Zia on oppinut huomaamatta seuraamaan. No niin, niin, ei kannattaisi koskaan iloita etukäteen ;) Tämä viikko nimittäin osoitti, että kyllä tässä ollaan aika alkeissa vieläkin, hoh hoijaa... Ongelmahan on jälleen vireessä. Vireen ollessa kohdillaan, on seuraaminen hienoa. Liikaa virettä ja esiintyy poikittamista, liian vähän virettä ja esiintyy jätättämistä. Yhteensä kolme treenikertaa kahdessa ei paikassa. Suora onnistuu, täyskäännöskin yleensä, samoin juoksu. Vasemmalle ja erityisesti oikealle käännös takkuillee, näihin lisää treeniä, edelleen. Samoin pitää oikeasti ruveta vähentämään palkkaa ja hakemaan lisää kokeenomaisuutta.

Jäävät:
Jääviä treenattiin kaksi kertaa, toisella maahanmenoa ja toisella seisomista. Seisominen onnistuu edestä (minä peruutan) kävellen ja juosten kohtuullisesti, sivulta ei oikeastaan laisinkaan. Maahanmeno on sivultakin vahvempi. Silti on vielä paaaljoon matkaa kokeenomaiseen suoritukseen.

Este:
Estettä treenattiin vain kerran, vaikka suunnitelmissa oli paikata myös viime viikolta väliin jäänyt kerta. Este on onneksi Zialle mieluinen, sinne mielellään karataan myös ilman käskyä :) Olen pikkuhiljaa naksutellut seisovan koiran sivulle siirtymistä ja tällä viikolla pääsinkin ensimmäistä kertaa Zian sivulle asti ilman väistämistä.

Paikkamakuu:
ÄÄÄ, tylsä liike! Treenattiin taas sivulta maahanmenon ärsykekontrollia, eli sitä, että Zia menisi maahan vasta käskystä. Jätöt pääsääntöisesti ok, samoin pysyminen. Todella vähän olen treenannut yli 1min odotusaikoja, enkä ole käynyt piilossa laisinkaan. Ryhtiliike tähän!

Ruutu:
Ruutua otettiin kolmeen otteeseen. Ensimmäisen oli tarkoitus olla "kokeenomainen", eli ruutu alustoineen oli rakennettu valmiiksi jo ennen koiran kanssa paikalle tuloa ja lähetys oli täydeltä matkalta. Satuin treenaamaan tätä hiukan korkeassa nurmikossa, joten meni vähän puihin, koska kumpikaan koira ei nähnyt ruutua täydeltä matkalta XD Zialla lamppu syttyi yhden toiston jälkeen (tuollahan on RUUTU) ja toinen lähetys oli ok. Alusta oli tällä kertaa iso. Toisella kerralla treenattiin valmistelevaa sanaa (RUO), eli palkka valmiina ruudussa, valmistelusana ja lähetys käskyllä ruutuun. Kolmannella kerralla sekoiltiin jotain samantyyppistä, tällöin ajatus oli kovin hukassa. Taisin varmistella ruudussa pysymistä, eli lähetin Zian ruutuun, käskytin seisomaan ja kävelin palkkaamaan ruutuun. Ei ongelmia.

Tekemättä jäi: tunnarin yksi treenikerta.

Ekstraliikkeet metalli ja kaukot:
Tai no ekstra ja ekstra, taisin luvata jumppaavani Ziaa 2-3 iltaa viikossa ennen iltaruokaa ;) Jokatapauksessa useampi sessio maahan-istu-maahan ja istu-seiso-istu vaihtoa. Vitsit, tuo peruuttaa istu-seiso vaihdoissa, kuin se on mahdollista??? Parempi silti ehkä niin, kuin että etenisi. Metallia treenattiin sitkeästi naksutellen tarttumisia, on se vaan ällö...

LURUNEN

Liikkeestä istuminen:
Likkeestä istumista treenattiin kahteen otteeseen. Hevoskuuri on takonut käskyn Lurun päähän, mutta seuraamisessa on toivomisen varaa. Kas kun on innokas, niin ei ehkä pysty keskittymään seuraamisen paikkaan ;) Istuminen silti hieno molemmilla kerroilla.

Tunnari:
Tunnari, voi tunnari... Ongelmana on vieraiden nostelu omaa etsiessä. Luru etsii oman hyvin piilosta, mutta heti kun näkyvillä on yksikin kapula, ryntää ottamaan sen haistelun sijaan. Tätä piti treenata kahteen otteeseen, mutta jäi kyllä yhteen. Asenneongelma koko liikettä kohtaan! Toteutettu treeni oli sellainen, jossa vieras oli maannut viikon ulkosalla ja oma tuotiin siihen viereen. Tämä sentäs sujui ok.

Ruutu:
Ruutua treenattiin kolmesti. Yksi samanlainen kokeenomainen kuin Zialla. Lurulla vaan kesti huomattavasti pitempään tajuta, että siellä on se ruutu, vaikka sitä ei heti näekään ;) Toisella kerralla jälleen sama kuin Zipalla, eli RUO vihjeen sisäistämistä. Kolmas kerta keskityttiin sivulta lähettämiseen, tämä kun on Lurulle vaikeampaa kuin matkalta.

Luoksetulo:
Luoksetuloa treenattiin kahteen otteeseen. Jos viime viikolla valitin vauhdin puutetta, niin tällä viikolla siitä ei todellakaan voinut valittaa! Sen sijaan pysähdykset olivat hukassa, mutta ihan oikeasti mieluummin näin päin :) Vaihdoin kaiken palkkauksen edestä päin tulevaksi, eli myös pysähdykset palkataan lelulla jalkojen välistä. Ensimmäisellä kerralla yksi pysäytys seisomaan, yksi suora ja toinen pysäytys seisomaan. Seisominen on selvästi vaikeampi kuin maahanmeno, koska se tapahtuu kauempana minusta. Toisella kerralla seisominen oli täysin hukassa. Otettiin sitten seisomisen tehotreeniä puun kierron avulla. Nooh, ainakin 10 peräkkäistä kiertoa ja seisominen oli istuminen... Löytyihän se seisominenkin sieltä lopulta ja huomio siihen, että Luru kesti hienosti yli 10 palkkaamatonta toistoa! Koira joka vielä pari vuotta sitten olisi hyytynyt parin ensimmäisen "virheen" jälkeen :)

Kaukot:
Kaukoja treenattiin pariin otteeseen samalla lailla kuin Zian kanssa, eli tekniikkaa sisällä ennen iltaruokaa. Vitsit, mulla alkaa olla sellainen olo, ettei ole mitään, mitä Luru ei pystyisi tässä ryssimään :( Se liikuttelee jalkoja vaihdoissa (siis istu-seiso ja maahan-seiso), se edistää herkästi, se poikittaa, se etenee SIVUSUUNNASSA (kuinka tämä on edes mahdollista???). Apua, sanon minä! Käsimerkin vaihtaminen sivulla nousevaksi eteenpäin työntävän sijaan on sentään vähän auttanut jalkojen liikutteluun.