Hah, viime sunnuntaina oli kyllä NIIN vähällä, ettei auto jäänyt kotiparkkikselle nököttämään. Vettä vihmoi ja taivas oli harmaa. Koska mulla oli muutakin asiaa Turun suuntaan, vääntäydyttiin Lurun kanssa kumminkin autoon ja päädyttiin reippaina Lentsun treeneihin Kupittaan parkkipaikalle. Hetken jo ehdin elätellä toiveita, että Lentsulla on jäänyt kello siirtämättä ja saan hyvän syyn lähteä kotiin ;) Ei ollut näin, olimme vain eri päissä parkkista, sääli ;)

No joo, ihan hyvä oli olla paikalla, teemana oli ruutu ja idari. Luru pääsi kylmiltään ensimmäisenä ruutuun. Mehän ei todellisuudessa olla kovin aktiivisesti ruutua treenattu, jokunen kerta vain Kaisan viime syksyn leirin jälkeen eikä ollenkaan nyt talvella. Ruudussa oli kosketusalustana pakasterasian kansi. Selvästi oli tämäntyyppinen alusta Lurulle tosi vieras (itse käytän kohtuu isoa kuramatosta leikattua palaa) ja vieressä seuraavat ihmiset häiritsivät kovin. Pääsin kuitenkin etenemään koe-etäisyyteen lähetyksessä palkkaamalla aina itseni luokse kosketuksesta. Koska tarjoaminen ei ollut sujuvaa ja vauhti ei päätä huimannut, otimme lyhyemmältä etäisyydeltä pelkkää alustan koskemista ruudussa (lähetys ehkä 10m?). Tämän lisäksi teimme muutaman vauhtiruudun, jossa palkka on ruudun takana. Nyt minullekin aukeni, miksi ruutua kannattaa tehdä tällä tavalla myös "läpi juosten". Takana odottavalla palkalla haetaan koiralle pelkkää puhdasta vauhtia ja intoa irrota ruutuun, erikseen voidaan sitten treenata ruutuun sijoittumista. Kokoan alle omasta ja muidenkin ruututreenistä poimittuja vinkkejä:

  • Treenataan erikseen vauhtia jättämällä palkka ruudun taakse. Olennaista on tällöin, että palkka on hyvin näkyvä, esim. nami jätetään näkyvään kippoon. Aluksi palkka viedään koiran kanssa yhdessä, kun tämä sujuu, viedäänkin palkka valmiiksi ja tuodaan koiran valmiiseen ruutuun. Tätä harjoitusta tehdään mielellään aina koemitalla (25m), aluksi tietty lähempää, jos koira ei ole ruutua aiemmin treenannut.
  • Sijoittumista ruutuun treenataan kosketusalustalla. Kosketusalusta sijoitetaan koiran mukaan, sen ei aina tarvitse olla keskellä ruutua. Jos koiralla on esimerkiksi tapana kaartaa ruutuun oikealta, voidaan alusta sijoittaa ruudun vasempaan laitaan. Jos taas koira tuppaa jäämään ruudun etuosaan, viedään alusta ruudun perälle.
  • Kosketusalustan kanssa treenatessa kasvatetaan etäisyyttää ruutuun melko nopeasti, aina lähettäessä koira uudelleen ruutuun astutaan itse useampi askel taakse. Luonnollisesti etäisyyttä voidaan myös lyhentää lennosta, jos koira rupeaa takkuamaan.
  • Palkka voi toisinaan tulla apuohjaajalta, mutta tätä vältetään, ettei koira rupea tuijottelemaan liikkeenohjaajaa kokeessa.
  • Alussa palkkaa tulee ohjaajan luota, koira siis juoksee alustaa koskettuaan takaisin ohjaajan luokse. Jatkossa ruvetaan ottamaan mukaan käsky "seis", jolloin koiraa palkitaan myös heittämällä palkka ruutuun.

Toinen liike oli idari. Tästä on kuulema meneillään sääntömuutos! Esitys on, että ringistä luovutaan ja liike toteutettaisiin jatkossa jotenkin näin:
Koirakko liikkeelle seuraavaa kartiota kohti, puolivälissä käsky ja koiran jättäminen, ohjaaja käy kiertämässä edessä olevan kartion, kiertää koiran takana olevan aloituskartion ja nappaa koiran mukaansa seuraamaan. Edessä olevan kartion kohdalla käännyttäisiin oikealle, taas jäävä liike ja samat kiertokuviot, sitten tokavikan kartion kohdalta vasempaan käännös ja viimeinen jäävä liike ja kartioiden kierrot. Jäävien liikkeiden järjestys arvottaisiin joka kokeeseen, eli ikinä et tiedä missä järjestyksessä seiso-istu-maahan tulevat.

Mielenkiintoista, tulee ihan rallytoko mieleen XD Tästä nyt ei ole ollenkaan tietoa meneekö läpi vai ei, valituksia on kuulema muutoksesta luvassa ;) Tällä tavalla me kuitenkin treenasimme idaria. Lurulla liikkeiden järjestys oli maahan-istu-seiso. Yllättävän hyvin Luru lähti seuraamaan ja toisella yrityksellä sain sen jo mukaani maasta jatkamaan seuraamista. Tätä "koiran mukaan poimimista" en siis ole koskaan harjoitellut. Liikkeestä istuminenkin sujui ensimmäisellä, vaikka sitä on harjoiteltu viimeksi joskus aikoja sitten. Seisomisessa ei ollut ongelmaa myöskään. Vinkiksi tuli, että maahanmenossa kannattaa harjoitella erityisesti koiran mukaan lähtemistä, istumisessa itse liikettä ja seisomisessa pysymistä.